Hvorfor er mental aktivisering så viktig?

Publisert av Elin den

Alle individer trenger fysisk og mental trening i løpet av dagen for å ha det bra. Fysisk trening er som regel en selvfølge, men vi kan ha lett for å glemme den mentale aktivisering.

Mange hunder som får for liten stimuli kan bli urolig og utvikle atferdsproblemer. Dette kan være alt fra å ødelegge saker og ting, bjeffing, få ukontrollerte raptusser som ikke gir seg, hud- og hormonproblemer og sliter med å finne roen. Mer som kan ramses opp, men dere skjønner teginga.

 

Nesearbeid

Når hunden løser oppgaver som den mestrer øker selvtilliten. Her er det viktig å legge tilrette for at hunden skal lykkes. Går du for fort frem er det ingen skam å snu: Gjør det enklere. Det alle hunder er gode på er å lukte! Bruk hunden dagsrasjon med mat og gjør det til en økt eller to med nesearbeid. Bruk gjerne et område av en parkeringsplass og legg ut et godbitsøk på bilen, gresset, ved noen paller (bare fantasien setter grenser) før du går inn og tar en handlerunde. Når du er ferdig har luktene satt seg litt og gjør det enklere å søke. La hunden søke i et nytt miljø. Dette er førsteklasses mental aktivisering og selvtillitsbyggende. Pass på å ha gode nok godbiter som hunden elsker, slik at de er verdt å jobbe for.

 

Beriket miljø og miljøet som aktivisering

Bruk det du har hjemme eller i nærmiljøet. Et rom hunden ikke er så ofte i, garasjen, en tursti, byen, utenfor kjøpesenteret. La hunden få lukte, se, lytte og se hvordan denne delen av verden fungerer. Har det vært et marked, tivoli eller lignende i området så ta deg en tur og la hunden få utforske alle luktene, der er det mye spennende som har skjedd!

Ta deg en tur til en park, skole utenfor en barnehage (pass på at hunden er godt luftet slik at den ikke tisser på benker og utsyr som er offentlig eller privat). Klatre på/under/over/rundt benker, trær og lekestativer. Ta deg en tur ut i skogen og la hunden gå rundt busker og trær. Balansere og krype under falte trær, godbitsøk på trær, lyng og busker. Ikke bare er det en utrolig god mental aktivisering, men hunden får stor større mestringsfølelse! Pass på å legge tilrette for at hunden lykkes.

 

Valp

Spesielt valper har et behov for å utforske og mestre. Ved å få inn noen drypp med mental aktivitet iløpet av dagen vil det være lettere å få en avslappet og harmonisk hund. Det å bruke miljøet (som nevnt over) er gull verdt fra dag 1. Valper er som kjent pirajaer med pels som klør mye i tennene ved tanfelling, noe som kan gå hardt utover det som kommer i nærheten av munnen. Både LickiMat, slanger og andre aktivitetsleker kan være en god måte å la valpen få bruke hodet og tennene, spesielt i tannfelling. Fryser du f.eks mat, våtfor, godbiter og lignende vil dette samtidig lindre en sår munn.

 

 

Hverdagen

Ingen dager er like og på dager med for få timer i døgnet slår vi et slag for aktiviseringsleker som LickiMat og morsomme "gadgets". På denne måten har vi alltid noe tilgjengelig hvis noe uforutsett oppstår, eller vi vil gi hunden en ekstra belønning å kose seg med. Vi har flere aktiviseringleker tilpasset forskjellige nivåer.

 

 

Hvis du har spørsmål om produktene våre eller hva som kan passe til dere, så ta gjerne kontakt med oss via kontaktskjemaet, mail eller messenger :)


Del dette innlegget← Eldre innlegg


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres.